Suomi24-sivustolla nimimerkki "mummeli" kyseli näin:

"Hei,
mikä olisi hyvä, helppo ruokaisa vaihtoehto ristiäiskahvitusta ennen.
Tilaisuus järjestetään sellaisessa paikassa,että mitään pitopöytää ei ole tarkoitus laittaa. Kavitus on tavallaan se päätarjoilu. Koska vieraista osa tulee pidemmän matkan päästä, myös joku ruokaisampi "pala" pitänee järjestää. Astiat ja mahdollinen ruoan lämmityskin järjestyisi paikan päällä."

Vastasin hänelle ja totesin, että miksipä en postaisi vastaustani tännekin, jos siitä kenellekään hyötyä on. Olen itse nämä kaikki "ohjeet" itse testannut, joten ihan toimivia ja maukkaitakin ovat :)

Eli salaatti lienee helpoin, nopein ja edullisin vaihtoehto, periaatteessa ne kun vain "vatkataan sekaisin", raikas salaattikaan ei julmetun paljon työtä vaadi, itse teen pienemmän satsin kyseistä salaattia joka päivä.

Itse laittaisin yhden "raikkaan" salaatin ja yhden makaroni- tai riisisalaatin, tai yhden jokaista. Näin jälkikäteen tuli mieleeni vielä lisätä tuohon raikkaaseen salaattiin vesimeloni ja basilika, ja majoneesisalaattiin suolakurkkukuutiot, joten ne on korjattu tähän suoraan, ja lisään ne vielä tuonne suomi24:nkin postaukseeni... Näin siis vastasin:

- raikas salaatti (salaatti, kurkku, kirsikkatomaatti, paprika, ananas, viinirypäle, vesimeloni, basilika)
- makaronimajoneesi (keitetty makaroni, majoneesi, hernemaissipaprika, suolakurkkusilppu)
- riisisalaatti (keitetty riisi, hernemaissipaprika, ananas)

+ erillisissä astioissa syöjän itse valittavaksi esimerkiksi pari lisäkevaihtoehtoa, esim: tonnikalaa/savukalaa, metvurstia, kinkkua, fetajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia
__________________________________________________________

jos lämmintä ruokaa mielitte, niin suuri satsi keitettyjä perunoita ja itsetehtyjä lihapullia on aina hyvä vaihtoehto + vaikkapa ruskea kastike, mutta kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista erikoisruokavalioista - siksi tuo salaatti on edelleen hyvä ratkaisu, kun laittaa lisäkkeet erikseen, niin ei tarvitse hirveästi allergioita ja kasvisruokavalioita miettiä.
__________________________________________________________

kolmas itseäni miellyttävä, helppo vaihtoehto on voileivät/voileipäkakku: helppo tehdä, kun ei liikaa ala nyhräämään:

voileipiin:

- tummaa/vaaleaa leipää, oikeastaan mikä tahansa käy
- kinkkua/metvurstia/juustoa
- salaatinlehtiä
- tomaattia/kurkkua/paprikaa/suolakurkkua/viinirypäleitä
- koristeeksi basilikaa/persiljaa

esim:

kinkkuleipiin: vaalea leipä + margariini + salaatinlehti + kinkku + suolakurkkua TAI paprikaa + persilja
metvurstileipiin: tumma leipä + margariini + salaatinlehti + metvursti + kurkkuviipaleet + persilja
juustoleipiin: vaalea leipä + margariini + salaatinlehti + juustoviipale + tomaattiviipale + viinirypäle + basilika
______________________________________________________

voileipäkakkuun:

- tummaa JA vaaleaa vuokaleipää (pelkkä vaalea lötsähtää, pelkkä tumma liian kuivaa)
Leikkaa leivistä reunat irti, niin kakku on helpompi koota!!!

kalaversion täyte:
- maustamatonta tuorejuustoa
- tonnikalaa paloina öljyssä (täytteessä halvempaa ja yleisesti ottaen maukkaampaa kuin savukala - juusto kun imee savun maun itseensä!!)
- tilliä (tuoretta!!!)

sekoitetaan keskenään ja kootaan kakuksi tarjoilua edeltävänä päivänä, ympärille kelmua ja päälle paino.
koristellaan seuraavana päivänä.

koristelu:

- maustamatonta tuorejuustoa (kuorrute - voidaan tarvittaessa notkistaa)
- savukalaa (jos haluaa kalaa kakun päälle, mutta koristelu onnistuu kyllä kasviksillakin)
- tilliä (tuoretta!!!)
- kurkkua/viinirypäleitä/paprikaa/kirsikkatomaatteja/suolakurkkusilppua/ananasta


metvurstiversion täyte:

- ruohosipulituorejuustoa
- yrttimaustettua tuorejuustoa
- silputtua metvurstia
- silputtua suolakurkkua

sekoita toinen tuorejuusto metvurstin sekaan, ja toinen suolakurkkusilpun sekaan. täytä kakku vuorokerroksin. samat proseduurit muutoin kuin kalaversiossakin.

koristeeksi:

- ruohosipulituorejuustoa (kuorrute - voidaan tarvittaessa notkistaa)
- metvurstia
- kurkkua/viinirypäleitä/paprikaa/kirsikkatomaatteja/suolakurkkua/ananasta
- basilikaa tai persiljaa

kinkkuversion täyte:

- ruohosipulituorejuustoa
- yrttimaustettua tuorejuustoa
- silputtua kinkkua (mahdollisimman voimakkaan makuinen savukinkku)
- silputtua suolakurkkua

sekoita toinen tuorejuusto kinkun sekaan, ja toinen suolakurkkusilpun sekaan. täytä kakku vuorokerroksin. samat proseduurit muutoin kuin kalaversiossakin.

koristeeksi:

- ruohosipulituorejuustoa (kuorrute - voidaan tarvittaessa notkistaa)
- kinkkua (ohuet viipaleet sopivat parhaiten koristeluun, koska niistä saa helpoimmin muotoiltua erilaisia koristeita (rullia, aaltoja tms), mutta myös täytteeseen käytetty savukinkku sopii silputtuna koristeluun)
- kurkkua/viinirypäleitä/paprikaa/kirsikkatomaatteja/suolakurkkua/ananasta
- basilikaa tai persiljaa

(jos kova kiire, myös kaupan valmiit majoneesipohjaiset kinkkusalaatit, kuten "lounassalaatti" ja kaisersalaatti sopivat yhdeksi täytevaihtoehdoksi - tällä en kuitenkaan täyttäisi koko kakkua.)

kasvisversion täytteet:

ruohosipulituorejuustoa
maustamaton tuorejuusto (tai aurinkokuivatulla tomaatilla maustettu, jos mahdollista)
kerros 1: paprikaa
kerros 2: suolakurkkua
kerros 3: kurkkua
kerros 4: aurinkokuivattu tomaatti (tarpeeton, jos vastaava tuorejuusto löytyy) ja basilika

sekoita ruohosipulituorejuustoa suolakurkun, paprikan ja kurkun sekaan, ja maustamaton aurinkokuivatun tomaatin ja basilikan sekaan. (jos kaupasta löytyy aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa, lisää vain basilika!!!)
täytä kakku vuorokerroksin. samat proseduurit muutoin kuin muissakin versioissa.

koristeeksi:

- ruohosipulituorejuustoa (kuorrute - voidaan tarvittaessa notkistaa)
- kurkkua/viinirypäleitä/paprikaa/kirsikkatomaatteja/suolakurkkua/ananasta
- basilikaa tai persiljaa

MUISTA MERKITÄ KAKKUIHIN MITÄ NE SISÄLTÄVÄT ennen kuin alat koristella, ethän halua esim kala-allergikon syövän vahingossa metvurstipäällysteistä tonnikalakakkua?!? Varsinkin jos koristelet kaikki kakut vain kasviksilla, kannattaa myös tarjolle pantaessa informoida syöjiä niiden täytteistä pikkulapuilla "KALA", "KINKKU", "METVURSTI", "KASVIS".

 

EDIT 21.3.2011:

Tässä esimerkki kakun koristeista. Kyseisen kakun tarkat täytteet löydät täältä.

 

Voileipäkakun täyte- ja koristeluohjeet, sekä tonnikala-riisisalaatin ohjeen löydät siis tästä blogikirjoituksestani!